Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Побідаш Валерій, користувач 1ua
Валерій Побідаш
Тема: Історія самого кращого села на світі

Є  в Тараса такі  слова: «Село на нашій  Україні  -  неначе писанка, село».  Звісно, сіл у нас –  десятки тисяч, і кожне по-своєму особливе, красиве, єдине, -  наймиліший клаптик землі на нашій планеті, надто, коли то є твоя батьківщина, де ти з’явився на світ Божий.  І це – правда.  Саме ці клаптики і  складають  розмаїття  нашої,  найкращої  в  світі,  України...

 (Уривок з проекту 'ЗОРЯ ВИТИЧ').

 Бажаю вам, шановні шандрівці, всіляких гараздів. Прославляйте рідну місцину, вона того варта. Хай вам Бог помагає! З повагою - В. Побідаш, Витачів. 

2 червня 2010

Ip: 217.22.163.126 Тема: Історія самого кращого села на світі
Село Шандровець було засноване до 1580 р. над правою притокою Сяну р.Ріка. У XVI ст. село належало родині Кмітів, у XVII ст. - Тарнавським, Фредрам та Мнішкам. Пер­ша тризрубна церква бойківського типу в Шандровці була споруджена до 1589 р. на високій горі у центрі села біля старої доро­ги, на її місці у 1755 р. було збудовано нову дерев'яну церкву Св. архангела Михайла, попередницю сучасної, яка повстала у 1924 р. і була переосвячена як церква Св. Івана Хрестителя.

У церкві збереглися фрагменти старого іконостасу XVIII ст. та літургійні книги львівського друку XVII ст. Коло церкви зна­ходиться цвинтар та дерев'яна двоярусна дзвіниця, споруджена у 1995 р.

У селі добре збереглася традиційна дерев'яна бойківська забудова та пилорами, залишки насипу для вузькоколійки, є багато придорожніх капличок та хрестів. Між Шан-дровцем і Верхньою Яблунькою проходить Головний Європейський вододіл.

6 листопада 2009


1


  Закрити  
  Закрити